مقالات دندانپزشکی


تمیز کننده های دهان و دندان

نکاتی در مورد تمیز کننده های دندان

1 0

نکاتى در مورد تميز کننده هاى دندان

بطور كلي مي توان گفت خمير دندان فرآورده اي است كه براي تميز كردن سطوح دندان از باقيمانده هاي مواد غذايي و ساير مواد چسبنده به انها ،براق و سفيد كردن ميناي دندان ،كاستن بوي دهان ،حفظ سلامت لثه ها و دندانها همچنين ايجاد حالت تميزي و تازگي در دهان بكار ميرود.

انواع خمير دندان ها :

خمير دندان ها از لحاظ شكل ظاهري فرآورده مي توانند به اشكال مختلفي مانند انواع ژله اي،مايع ، خميري وغيره وجود داشته باشند.امروزه با پيشرفت تكنولوژي انواع مختلف خمير دندان از لحاظ فرمولاسيون و كارايي در بازار موجود است كه به چند مورد از آنهادر ذيل اشاره مي گردد.

1. خمير دندان ضد پوسيدگي:

در اين خمير دندان ها از تركيبات فلورايد به عنوان ماده ضد پوسيدگي استفاده مي شود اين ماده با اضافه شدن به ميناي دندان باعث استحكام دندان ها ، كند يا متوقف شدن فرآيند پوسيدگي دندانها و افزايش مقاومت آنها در برابرمواد توليد شده از باكتري هاي مضر درون دهان مي گردند.

2. خمير دندان هاي ضد جرم:

در اين نوع خمير دندان ها كه بهتر است آن را خمير دندان مخصوص پيشگيري از تشكيل جرم ناميده مي شود از موادي(مانند انواع پيروفسفاتها)استفاده مي شودكه قادر هستند فرآيند تشكيل رسوبات و چسبيدن آنها بر روي دندان ها كندتر نمايد.

3. خمير دندان هاي ضد پلاك:

در اين نوع خمير دندان ها از مواد ضد ميكروبي (مانند تري كلوزان)به منظور به تاخير انداختن ايجاد پلاك استفاده مي گردد

4. خمير دندان هاي ضد حساسيت:

در بعضي از افراد دندانهاي حساس وجود دارد كه با خوردن غذاهاي شيرين يا ترش و يا مواد سرد و گرم احساس درد ايجاد مي شود. اين نوع خمير دندان ها اين حساسيت را كاهش مي دهد.

5. خمير دندان هاي بچه:

اين نوع خمير دندانها مناسب استفاده كودكان بوده كه داراي فرمولاسيون خاص و واجد ويژگيهاي ظاهري مانند طعم و رنگ مورد علاقه آنها ميباشد و جهت استفاده كودكان پيشنهاد ميگردد.

شرايط نگه داري:

اين فرآورده بايد در دماي 18 تا 27 درجه سانتي گراد(جاي خشك و خنك و دور از نور مستقيم آفتاب) نگه داري شود.

خصوصيات يك خميردندان خوب

1.داراي قدرت پاك كنندگي مناسب بوده و هيچ گونه آسيبي براي ميناي دندان ،لثه،لايه هاي مخاطي و يا دهان ايجاد ننموده و با پوست و مخاط دهان سازگار باشد.

2. داراي بافت نرم و يكنواخت بوده ودر اثر فشار معمولي و در دماي اتاق به راحتي از تيوپ خارج شده و برروي مسواك پخش شود.

3. داراي بسته بندي مناسب و سالم باشد.

4. در مدت زمان مصرف از لحاظ فيزيكي و شيمياي پايدار بوده و تغييري در شكل ظاهري آن پديدار نگردد.

توصيه ها:

1.بعد ازهر بار استفاده از خمير دندان حتماً در آن را بسته تامانع خشك شدن و آلودگي فرآورده گردد.

2.بعد از هر وعده غذايي با كمك مسواك و خمير دندان مناسب وبه ميزان كافي دندانهاتميز شود.

3.كودكان بايد روش صحيح استفاده از خمير دندان را فرا گرفته به نحوي كه بعد از استفاده آن را از دهان خود بيرون بريزندتا بلعيدن آن به حداقل برسد.

4. در كودكان به منظور پيشگيري ازعوارض نامطلوب حتما از خمير دندان مخصوص اين گروه سني استفاده گردد.

5.به منظور دستيابي نتايج بهتر در استفاده از خمير دندانهايي مانند ضد جرم ،ضد پلاك ، ضد حساسيت و غيره با دندانپزشك مشورت نماييد.

6.در هنگام مصرف خمير دندان به اطلاعات مندرج در روي فرآورده و چگونگي مصرف صحيح آن توجه نماييد و از بلعيدن خمير دندان خودداري نماييد.

نخ دندان

هدف از بکارگيرى مسواک و نخ دندان، کاستن از تعداد باکتريهاييست که دهان را خانه خود ميدانند و در باقيمانده مواد غذايى در ميان دندانها زندگى ميکنند.

دندانپزشکان معمولا با پرسشهايى نظير اينها مواجه ميشوند؛ هر چند وقت کبار بايد از نخ دندان استفاده نمود؟ آيا اين کار ضروريست؟ کدام دندان را بايد با نخ تميز کرد؟ پاسخ آنها عموماً جمله اى تکرارى اما واقعى است : "شما تنها بايد دندانى را با نخ تميز کنيد که ميخواهيد نگهش داريد”! بايد دانست که در کنار مسواک کردن، استفاده از نخ دندان يکى از مهمترين روشهاى حفظ سلامت دهان و دندان است.

هدف از بکارگيرى مسواک و نخ دندان، کاستن از تعداد باکتريهاييست که دهان را خانه خود ميدانند و با ذره هاى مواد غذايى باقيمانده در ميان دندانها زندگى ميکنند.

اين مهمانهاى ناخوانده با توليد اسيدى که نتيجه تغذيه آنهاست، موجب از بين رفتن ميناى دندان و پوسيدگى تدريجى آن ميشوند و بدتر از آن اينکه با ترشح ترکيبات فرار گوگردى، موجب بدبويى دهان ميشوند.

فوايد استفاده از نخ دندان

نخ دندان يا Dental floss نوارى ساخته شده از تارهاى بسيار نازک نايلون يا پلاستيک (تفلون يا پلى اتيلن) است که براى خارج کردن ذره هاى مواد غذايى و غشاهايى نازک و مضر ساخته شده از ميکرو ارگانيسمها (يا پلاک plaque)، از بين دندانها به کار ميروند. با عبور دادن نخ دندان از ميان دندانها، کناره هاى دندان به خصوص در نواحى نزديک به لثه از مواد فاسد کننده پاک ميشود.

تاريخچه نخ دندان

اختراع نوعى از نخ دندان عالى، به لوى اسپير پارملى (Levi Spear Parmly)، دندانپزشکى اهل نيواورلئان نسبت داده ميشود. او از سال ۱۸۱۵ استفاده از ابريشم خام (که floss ناميده ميشود) را براى تميز کردن دندانها توصيه ميکرد.

با اين حال نخ دندان تا سال ۱۸۸۲، زمانى که کمپانى کدمن و شارتلفت (Codman and Shurtleft) توليد نخ ابريشم خام موم کشى نشده و قابل استفاده براى انسان را توليد نکرده بودند، در دسترس همه نبود.در سال ۱۸۹۸، شرکت جانسون و جانسون (Johnson & Johnson) اولين حق امتياز توليد نخ دندان را به دست آوردند. از ديگر توليد کنندگان اوليه اين محصول ميتوان به صليب سرخ، کمپانى سالتر سيل (Salter Sill) و برانزويک (Brunswick) اشاره نمود.

تا قبل از جنگ جهانى دوم، استفاده از نخ دندان ابريشمى چندان متداول نشده بود. در حدود همين دوران بود که دکتر چارلز سى. بيس (Charles C. Bass)نخ دندان نايلونى را توليد کرد که بسيار بهتر از نخ ابريشم بود زيرا در برابر ساييده شدن مقاوم تر و از قابليت ارتجاعى بيشترى برخوردار بود. از طرفى نايلون ميتواند در متراژهاى بلند با قطر يکسان توليد شود.

نخ دندانهاى موم کشى شده در دهه ۱۹۴۰ و نخ دندان به شکل نوارى بلند و يک سره –به جاى رشته- در دهه ۱۹۵۰ به عموم معرفى شد. اين روند توليد تا جايى پيش رفت که نخ دندانهاى طعم دار نيز توليد شد و همچنين مواد مصنوعى ديگرى چون تفلون نيز براى توليد نخ دندان مورد استفاده قرار گرفت.

مزايا و روش استفاده به کار بردن نخ دندان به همراه مسواک، از به وجود آمدن بيماريهاى لثه، بوى بد دهان و پوسيدگى دندانها جلوگيرى ميکند و به گفته دندانپزشکان بايد لا اقل يک بار در روز دندانها را با نخ مخصوص تميز نمود.

بايد توجه داشت که استفاده نادرست از نخ دندان موجب آسيب ديدگى بافت لثه ميشود. شيوه صحيح به کار بردن نخ، قلاب کردن آن به شکل "C” به دور دندان و کشيدن آهسته آن از قسمت خط لثه به سمت بالاست. با تکرار اين عمل رويه دندان تميز شده و باقيمانده مواد غذايى از ميان آنها خارج خواهد شد.

عوارض ناشى از عدم استفاده از نخ دندان

عدم استفاده از نخ دندان موجب ميشود که پلاک (لايه هاى نازک باکترى و ميکروارگانيسم ها) در ميان دندانها باقى بماند و به تدريج سخت شده و به رسوب يا tartarتبديل شود. برخلاف پلاکها که به سادگى با نخ برداشته ميشوند، رسوبها تنها به کمک ابزار دندانپزشکى از دندان جدا ميشوند.

در طى زمان، انواع خطرناک ترى از باکتريها در رسوبات مذکور لانه ميکنند و با ترشح مواد سمى موجب خارش و سوزش لثه ها ميشوند. اين حالت آماس لثه يا gingivitis نام دارد. اگر آماس لثه درمان نشود ميتواند به بيمارى بسيار وخيم ترى تبديل شود که پيوره (Pyorrhea) نام دارد. در اين بيمارى باکتريها و سموم آنها نه تنها لثه ها، که استخوانها و بافتهاى نگهدارنده دندان را هم مورد حمله قرار داده و در نهايت به از دست دادن استخوانها، دندانهاى لق و يا افتادن دندانها منجر ميشوند.

بهترين نخ دندان براى هر شخص، نخى است که ميان فاصله دندانهاى وى عبور کرده، رشته رشته و پاره نشود. در سالهاى اخير انواع نخهاى دسته دار که به راحتى قابل استفاده هستند، نخهاى رشته اى با سر پرز دار براى دندانهاى روکش دار و دندانهاى ارتودونسى شده و حتى دستگاههاى الکتريکى تميز کننده بين دندان به بازار آمده اند.

اگر مدتى است از نخ دندان استفاده نکرده ايد، ممکن است با استفاده مجدد از نخ دندان لثه هاى شما دچار اندکى خونريزى شوند که نشانه مراحل ابتدايى آماس لثه و نياز شديد دندانهايتان به تميز شدن با نخ است. با رعايت برنامه منظم نظافت دندانها با مسواک و نخ، به زودى اين مشکل برطرف خواهد شد.


اشتراک
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Digg
  • Facebook
  • Technorati
  • Reddit
  • Yahoo Buzz
  • StumbleUpon

ورود کاربران

لطفا نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد کنید

اطلاعات تماس مهرگان

  • آدرس : قم/میدان سعیدی/خیابان هفت تیر/کوچه 15
  • تلفن :36705557-025
  • نمابر :36705559-025